Principewerking van de warmtepomp
Een warmtepomp neemt warmte op, om deze warmte ergens anders af te geven. Tussen het opnemen en afgeven (transport) van warmte vindt er een temperatuursverhoging plaats.
Er is wel energie voor nodig om dit te kunnen doen. De warmtepomp werkt daarom met een koudemiddel, dat is een vloeistof met een lage kook-temperatuur. Deze vloeistof verplaatst zich in een kring. De compressor perst het koudemiddel samen waardoor de druk en de temperatuur oplopen. Het dan gasvormige middel wordt door een platenwisselaar (condensor) gedrukt waar het in aanraking komt met het koudere water (vaak de vloerverwarming).
Er zal daar dus warmte worden overgedragen van het warme gas naar de koude vloerverwarming,. Hierdoor koelt het gas weer af en zal condenseren tot vloeistof. Deze vloeistof gaat door het expansieventiel, waar het van dunne leidingen weer in bredere leidingen komt. De druk van het middel zal dan afnemen en verdamping van de vloeistof zal plaats vinden in de volgende platenwisselaar (verdamper).
Het verdampingsproces neemt energie op uit de omgeving (het bronwater dat aan de andere kant door de verdamper loopt). Na de verdamper is de cirkel rond en begint de compressor het gas weer samen te persen.
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Comfortabel warm
Warmtepompen verwarmen grote oppervlakken in vloerverwarming of aan/in de wand gemonteerde verwarmingssystemen. De kamers worden te allen tijde comfortabel warm gehouden, zelfs bij lage verwarmingstemperaturen.
Natuurlijk en schoon
Moderne warmtepompen produceren geen emissies op locatie. Geen roet, rook of houtstof kan de luchtkwaliteit schaden. Als de warmtepomp op een milieuvriendelijke manier wordt gebruikt (bijv. middels waterkracht of zonnepanelen), is het hele proces voor de opwekking van energie volledig vrij van emissies en CO2-neutraal. Dit betekent dat natuurlijke hulpbronnen nog steeds beschikbaar zijn om in de toekomst te gebruiken.
Uiterst efficiënt
Warmte en energie uit de natuur zijn gratis beschikbaar – een voordeel dat loont:
Ofwel: 4 x omgevingsenergie + 1 x elektrische energie = 5 x verwarmingsenergie
Milieu-energie omzetten in verwarmingsenergie
De warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast: koelkasten nemen de warmte van voedsel op en voeren deze via de achterkant van de unit de ruimte in. Op dezelfde manier verkrijgt een warmtepomp warmte uit de lucht, het water of de aarde en pompt deze naar een temperatuurniveau dat nodig is om een huis te verwarmen.
COP-waarde
iDM-warmtepompen hebben een hoge COP-waarde. COP is een afkorting voor de Coëfficiënt van de Prestaties, het belangrijkste cijfer voor de efficiëntie. Hoe hoger de COP, des te lager het energieverbruik van de warmtepomp.
De warmtepomp levert echter niet de enige bijdrage aan een hoog niveau van efficiëntie van het verwarmingssysteem: warmtebronnen (grond of lucht) en verwarmingssystemen (de aanvoertemperatuur en de coördinatie van de warmtedistributie in het huis) zijn ook erg belangrijk.
Installateurs zijn verantwoordelijk voor het leveren van de tweede belangrijke voorwaarden voor een hoge COP-waarde. Om deze reden stellen we evenveel waarde aan de ‘expertise’ van de installateurs als aan de iDM-technologie.
De gebruiker is het derde element om het energieverbruik tot een minimum te beperken, omdat het handhaven van een kamertemperatuur van 24 ° C aanzienlijk meer energie verbruikt dan een kamertemperatuur van 21 ° C. Echter, iDM-warmtepompen zijn sowieso een goede basis voor lage elektriciteitskosten dankzij hoge COP-waarden.